Kommande medlemsaktivitet

Torsdag 23 maj 2024

Bryggsegling vid Norr Mälarstrand!Foto: Sinikka Halme

Förra gången vi sågs, fredagen den 26 april 2024 på Utö, seglade vi ut på havet, nåja, Mysingen i alla fall, men nu hade vi tänkt ägna oss åt den mindre äventyrliga bryggseglingens sköna konst. Och nu talar vi verkligen om skön konst, närmare bestämt båtbyggarkonst.

Vi har sett den gamla fina 12:an S/Y Princess Svanevit renoveras. Nu är det dags att se hur en jämnåring, ett ångfartyg denna gång, går igenom samma spännande process.

Det finns en tidigare Vaxholmsbåt, ursprungligen känd som S/S Saltsjön. Hon byggdes 1925 på
Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB i Göteborg och gick i många år i trafik i skärgården och sedan även i Mälaren, då hon döptes om efter den största fjärden, Björkfjärden. Hon har sedan dess hetat omväxlande antingen S/S Saltsjön eller S/S Björkfjärden. Namnet Björkfjärden fick hon återuppta 2020, året efter att ha köpts av Walleniusrederierna. Genom Wallenius försorg har hon genomgått en grundlig renovering, med syfte att låta henne återuppstå som en representant för 1920-talets skeppsbyggnadskonst. Fartyget används av rederiet för representationsändamål, och är idag normalt inte öppet för allmänheten.

Torsdagen den 23 maj är vi välkomna ombord kl. 16:00 för en timmes visning där hon ligger vid Norrmälarstrand, varefter de som vill sitter kvar med en kopp kaffe och en bulle till självkostnadspris och talar med vår expert på klassiska båtar, Bengt Palmbäck, om vad vi fått höra och se.

Anmälan sker till bengt.palmback@icloud.com, senast söndagen den 19 maj.

Välkomna ombord önskar

Styrelsen


Medlemmar i Sällskapet Fredrik Henrik af Chapman får information om kommande aktiviteter så fort programmet eller ett preliminärt program för nästkommande aktivitet är klart - via e-post. En medlem behöver sålunda inte bevaka sociala medier för att veta vad som är på gång! E-post är sällskapets primära informationskanal. Några dagar senare finns informationen också på hemsidan.